Praktijkgids Successieplanning 2021-2022

Jos Ruysseveldt


Zoals in de vorige edities vormt de vijfde uitgave van het handboek ‘Praktijkgids Successieplanning’ een naslagwerk over successieplanning in elk van de drie Belgische gewesten.

Deze uitgave van de ‘Praktijkgids Successieplanning’ behelst de nieuwste ontwikkelingen in het goederenrecht (2021) alsook de alternatieve schenkingswijzen sinds de afschaffing van de buitenlandse schenkingsroute eind 2020. Verder heeft de invoering van het erfrecht (2017-2018) en het vennootschapsrecht (2019) ook haar stempel in menig successieplanning doorgedrukt.

Inmiddels heeft de Vlaamse belastingadministratie ook niet stilgezeten, met talrijke gepubliceerde beslissingen en standpunten als gevolg. Het valt op dat de Vlaamse belastingadministratie rond het begrip fiscaal misbruik zo haar eigen merkwaardige zienswijze hanteert. Een visie die soms tegen de wet ingaat. Gelet op het belang van het fiscaal grondwettelijk legaliteitbeginsel voor de rechtszekerheid in de praktijk wordt dit een significant item dat dan ook uitvoerig in deze editie aan bod komt. Als professional (de notaris, de accountant, de bankier, de advocaat, …) is het onze taak de belastingplichtige burger hieromtrent juist te informeren.

Het boek is bevattelijk geschreven met de lezer in het achterhoofd. Vlot leesbaar en geïllustreerd met diverse praktijkvoorbeelden. De inhoud is wetenschappelijk onderbouwd met bronvermelding van actueel toepasselijke rechtspraak, rechtsleer en fiscale standpunten. Het bevat diverse clausules voor akten, tal van kruisverwijzingen en een uitgebreid trefwoordenregister. Het boek omvat ongeveer 1.050 pagina's.

De jarenlange praktijkervaring van Prof. Jos Ruysseveldt, staat garant voor de inhoudelijke kwaliteit van deze gids die in geen enkele fiscale (praktijk)bibliotheek mag ontbreken. Na zijn notariële opleiding is hij als raadsman al jaren expert op het vlak van vermogensplanning.

De ‘Praktijkgids Successieplanning’ is een onmisbaar naslagwerk voor notarissen, accountants, advocaten, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten, private bankers, verzekeringsagenten of makelaars, maar ook voor studenten die zich extra willen bekwamen in vermogensplanning.

Over de auteur

Jos Ruysseveldt is advocaat in vermogensplanning te Knokke-Heist, master in de rechten en het notariaat, professor aan de Fiscale Hogeschool Brussel (FHS) en executive professor aan de Universiteit Antwerpen Management School (AMS). Hij geniet ruime bekendheid voor de manier waarop hij fiscale onderwerpen toegankelijk maakt voor het brede publiek.

Na jarenlange ervaring in het notariaat is hij in België één van de topconsultants op het vlak van successieplanning. Hij is auteur van diverse boeken, publiceert in fiscale tijdschriften en is een veelgevraagde docent voor interne opleidingen en gastspreker over erfeniskwesties. Zijn bekendste boek is het standaardwerk ‘Praktijkgids successieplanning’, de laatste editie is die van 2021-2022. Andere publicaties zijn o.m. ‘Nieuwe erfbelasting in de Vlaamse Codex Fiscaliteit’ (2015) en ‘Beleggingsverzekeringen. Belegging én verzekering, instrument van vermogensoverdracht en successieplanning’ (2014), geschreven samen met verzekeringsspecialist Paul Van Eesbeeck (Vereycken en Vereycken Consulting).

info@ruysseveldt.be - www.ruysseveldt.be


Preview en bestellen

Bekijk een greep uit de inhoudstafel of bestel de Praktijkgids Successieplanning.

Prijs: € 290 (excl. 6% Btw en portkosten).

Bestel boek