HEAVY METAL, ALLES WAT JE MOET WETEN OVER BELEGGEN IN GOUD

Jan Longeval

Paperback 311 p.

Leverbaar vanaf 28 november 2020 – te bestellen vanaf 25 november 2020

Goud heeft gedurende duizenden jaren een glansrol gespeeld als betaalmiddel en als middel om je koopkracht te beschermen. Goud vergaat nooit. Het verliest nooit zijn luister. Goud is het geld van God.

Na zijn bestseller ‘God dobbelt niet op de beurs’ trekt Jan Longeval in ‘Heavy Metal’ alle registers open. In zijn kenmerkende prikkelende stijl analyseert hij goud in al zijn aspecten - van de unieke chemische eigenschappen van dit edelmetaal en van de buitenaardse oorsprong van alle goud dat we delven op aarde, over de gouden draad die doorheen de wereldgeschiedenis loopt, tot de rol die goud zal opnemen in een nieuw economische bestel en de rol die het moet krijgen in je beleggingsportefeuille. Jan Longeval reikt ook verrassende economische en monetaire inzichten aan en ruimt tal van misverstanden uit de weg. Wist je bijvoorbeeld dat banken nagenoeg ongelimiteerd krediet kunnen verstrekken in een wereld waarin goud sinds 1971 geen rol meer speelt als anker van het financieel systeem? En dat het idee dat centrale banken geld bijdrukken om staatsobligaties te kopen niet strookt met de realiteit?

Nog meer verrassende inzichten? Wist je dat alle goud dat de mens de voorbije 6.000 jaar heeft gedolven past in vier Olympische zwembaden? Maar dat het binnenste van de aarde voldoende goud bevat om een laag van vier meter dik rond de aarde te leggen? En dat al dit goud uit de ruimte komt, waar het werd gesmeed in de nucleaire hoogovens van supernova’s? Dat de goudprijs niet wordt bepaald door vraag en aanbod in de markt van fysiek goud? Dat de bitcoin een digitale imitatie is van goud? En dat goudmijnaandelen een zeer inefficiënte manier zijn om de goudprijs te bespelen?

Het boek ruimt ook een aantal monetaire misvattingen, die beleggers in goud al te vaak op het verkeerde been hebben gezet, uit de weg. Zo legt het boek uit waarom kwantitatieve versoepeling (de massale aankopen van obligaties door de centrale banken) niet leidt tot een massale injectie van liquiditeit in de economie, evenmin tot een opstoot van inflatie. Kwantitatieve versoepeling is trouwens niets nieuw en werd reeds in de achttiende eeuw in Frankrijk op grote schaal toegepast op aangeven van een Schotse voortvluchtige moordenaar, genaamd John Law. Zijn experiment mondde uit in de eerste beurszeepbel in de geschiedenis, die de eerste 'millionaires' maakte, vervolgens ontplofte en een chaos creëerde die mee de aanzet was tot de Franse Revolutie. Het boek toont ook aan dat de macht van de centrale banken schromelijk wordt overschat.

Heavy Metal ontkracht nog tal van andere populaire mythes, over de gouden standaard, de oorzaak van de Grote Depressie, overbevolking en over de ware toedracht van de staatsschuld.

Groeiend wantrouwen in het geld van de overheid heeft aanleiding gegeven tot de lancering en het succes van cryptomunten als de bitcoin. Cryptomunten worden niet toevallig e-goud genoemd want ze willen een digitaal alternatief bieden voor fysiek goud. Maar kunnen ze optornen tegen een historiek die in millennia wordt geteld? Ontdek het antwoord, en nog veel meer, in een boek dat leest als een financiële thriller.

Jan Longeval (°1965) is een onafhankelijk financieel expert en dienstverlener aan institutionele beleggers en vermogende families. Hij is adjunct-professor aan de Vlerick Business School, waar hij Advanced Asset and Portfolio Management doceert en mee het Executive Programme on Asset management aanstuurt. Voordien was hij hoofd vermogensbeheer, bestuurder en lid van de groepsdirectie bij Bank Degroof Petercam. Hij stond in de jaren 1990 mee aan de wieg van het professioneel vermogensbeheer in België en was in Europa de eerste die de concepten uit behavioral finance toepaste op de beurs. Hij is voorzitter van de werkgroep rond duurzaam beleggen van PensioPlus, de Belgische vereniging van pensioeninstellingen.


HOE HET BOEK BESTELLEN?

De prijs van het boek bedraagt 28,5 euro. Om het boek te bestellen volg je onderstaande stappen op www.skribis.be:

  1. Klik onderaan deze pagina op de knop ‘Bestel boek’
  2. Er opent een nieuw tabblad waar je je boek kan toevoegen aan je winkelwagen
  3. Ga door naar de kassa
  4. Vul al je gegevens in (dit hoeft niet als je reeds een account hebt bij Skribis en ingelogd bent)
  5. Kies je betaalmethode
  6. Plaats je bestelling


Het boek is ook beschikbaar als e-book in ePub (https://www.skribis.be/nl/heavy-metal-epub.html) en Mobi formaat (https://www.skribis.be/nl/heavy-metal-mobi.html) op dezelfde website. De prijs bedraagt 22 euro.

Veel leesplezier!

Bestel boek

Waarom dit boek?

Waaraan heeft goud de status als vluchtweg uit het financieel systeem te danken?

Hoe beleggen in goud?

Goud versus bitcoin.